İşin yapılışında kullanılan birçok yöntem ve kumaşın üretiminde kullanılan adımlar vardır. Her malzeme için belirli bir unsur kullanılır ve üretim doğru şekilde gerçekleştirilir. Bunun için birçok standart ve ölçüt bulunmaktadır.
Kumaşın üretiminde kullanılan malzemenin türünden bağımsız olarak üç temel adım vardır. Toplanan ham lifler, büyük bir tekerlek yardımıyla manuel veya otomatik olarak iplik haline getirilir. Lifler, dönen tekerlek üzerinden çekilir ve bobin işlevi gören bir silindir makinesinde toplanır. Bu bobin, dokuma liflerini birleştirir ve uzun bir ip halinde büyük bobinlere sarılır.
İplikler veya uzun tek lifler, bir dokuma tezgahı kullanılarak birbirine dokunarak sıkı bir kumaş oluşturur. Dokuma tezgahı, uzunlamasına ve enlemesine bir dizi iplik gerektirir. Tezgah, iplikleri büyük bir metal çerçeve üzerinden geçirir ve iplikleri bağlamak için metal çubuklarla bağlanır. Tezgah, bilgisayara bağlı bir bilgisayar tarafından kontrol edilir.
Sonra kumaş dokuma tezgahından çıkarılır ve bir sonraki adıma hazırlanır. Kumaş, saf beyaz esnek ve yumuşak bir doku haline gelmesi için belirli kimyasallarla işlenir ve giysilerin tanıdık dokusunu hatırlatan bir görünüm kazanır. Bu işlem, liflerdeki herhangi bir yağ, mum veya diğer maddelerin temizlenmesi için tekrar işlenir. Daha sonra kumaş boyanır ve diğer fabrikalara gönderilir, böylece giysi, mobilya ve diğer ürünlerin üretiminde kullanılabilir.
Kullanımdan önce kumaşın son bir işlemle renk koruması amacıyla işlenmesi de opsiyoneldir. Boyalı giysiler genellikle zamanla veya suya ve diğer etkilere maruz kaldıklarında renklerini kaybederler. Bu eklemeler, dokuma endüstrisine bir kalkan sağlar ve rengi etkilemez, aksine kumaşa ışığı yansıtan bir görsel parlaklık katarken renkleri daha canlı ve parlak gösterir ve böylece yeni görünümünü daha uzun süre korumasını sağlar.